de teloorgang van het voormalige atelier van Willy Sluiter

sluiter-oever-left.jpg (58513 bytes)sluiter-oever-right.jpg (62044 bytes)
Willy Sluiter - De Zwijndrechtse oever - naar De Noord gezien. Voor de molenaarswoning van de molen Welgelegen, op de achtergrond, stonden twee kastanjes die er tot de dag van vandaag nog staan.

Aanvankelijk laaiend enthousiast nam ik deel aan de eerste bijeenkomsten in het oude wachtlokaal van het Veerhuis. Het notariskantoor van de vader van Willy Sluiter was er rond de eeuwwisseling gevestigd. Willy  bracht er zijn jeugd door en begon zijn carrière op deze plek. Verschillende werken maakte hij van het Veerplein, de rivieroever en met name hoog water situaties.

sluiter-hoogwater.jpg (49083 bytes)
Willy Sluiter tekende vanuit zijn huis in december1895 het hoge water op het Veerplein.

Over het dak van het Veerhuis heeft in de oorlog Otto Dicke, vanuit het belendende pand waar hij ondergedoken was, zijn ouderlijk huis aan de Bomkade in Dordt door de vijand zien verbranden. Betrokken bij de ondergrondse beweging was hij door collega Clement Bezemer opgevangen en kon zich schuil houden in een geheime ruimte die tot de dag van vandaag nog aanwezig is in de voormalige atelierwoning van Clement. In geuren en kleuren werden dit soort verhalen opgehaald tijdens deze bijeenkomsten. In de voorafgaande kwart eeuw hadden enkele betrokkenen van het Veerpleingebied procedure na procedure gevolgd in de strijd het de historische ruimten rondom het Veerplein van de ondergang te redden. De werkelijke monumenten waren sinds de jaren zestig, volgens plan, door de koningsmoker geveld. Ons restte nog de overgebleven plekjes met hun rijke inhoud. Enkele juweeltjes van de geschiedenis van dit gebied hadden wij kunnen behouden. Dit was de kroon op ons werk! Het Veerplein zou worden geconsolideerd.

Maar gedurende de volgende maanden begon het mij duidelijk te worden dat er andere bedoelingen zowel als machten meespeelden. En toen bleek dat het Veerhuis in het geheim binnen de werkgroep van eigenaar verwisseld werd om te kunnen worden afgebroken heb ik verdere medewerking aan dit plan gestaakt. Vervolgens is dit huis, waar de kunstschilder Willy Sluiter zijn carrière begon, gesloopt.

sluiter-zelfportret-detail.jpg (101010 bytes)
Karikaturaal zelfportret van Willy Sluiter op de zolder van het gesaneerde Veerhuis.

De rond de eeuwwisseling ervoor geplaatste gevel bleef staan omdat anders er geen woningverbeteringssubsidie verstrekt kon worden. Op papier werd het omgedoopt tot twee panden opdat de subsidie verdubbeld kon worden en de koopsom volledig kon terugvloeien naar de koper.

Tijdens de nieuwbouw werden met medewerking van ambtenaren civiele rechten van eigenaars van de belendende panden betreden.

Wat rest is leegte en een bouwsel dat de naam architectuur niet verdient. Een visuele zowel als culturele achteruitgang van het Veerplein en de Schuitenwal. De oude binnenplaats is, tegen de bouwvoorschriften in, volgebouwd.

Het uitzicht dat Otto Dicke in zijn onderduik periode had bestaat nu uit Opnieuw Verbeterde Oud Hollandse Pannen.

En een hardhouten schutting.

back

 


home    aanleiding    Schuitenwal    gezin wordt uit eigen woning gezet    omroep bijdrage    other links    ZwijndrechtEtc    ramen dichtgemetseld    landjepik in Zwijndrecht

see the sculpture of the Finnish sculptor Lucien den Arend
in POAM Sculpture Park

 

Google
 

 

 

 e-mail lucien*at*denarend.com

this site was developed by ZomerlustDesign
in cooperation with DutchDeltaDesign
Penttilä
Seppäläntie 860  51200 Kangasniemi  Finland
+358 (0)15 684784