landjepik in Zwijndrecht

Vandaag werd de eigenaar, Lucien den Arend van het rechter gedeelte aan de scheidingsmuur verrast.

Het gemetselde stuk muur waar de poort aan hangt is onaangekondigd verkleind door de eigenaar van het erf links. Hij wil kennelijk zijn nieuwbouw iets breder maken dan de werkelijke breedte van zijn erf. \

De scheidingsmuur is in het begin van de negentiende eeuw gebouwd op het perceel aan de linker zijde. Na tien jaar - te goedertrouw en twintig te kwadertrouw wordt zo'n muur mandelig, hetgeen inhoudt dat hij eigendom is van beide eigenaren van de twee aan elkaar grenzende percelen. Enkele jaren geleden is de muur door de linker eigenaar, Hennekam gesloopt, zonder toestemming van de rechter eigenaar, den Arend. Deze laatste heeft zelfs getracht de onrechtmatige sloop tegen te houden door een dag erop plaats te nemen. De aannemer GN Bouw uit Dordrecht kwam die dag met de den Arend overeen dat er tot nader order niets zou gebeuren. Hij kon dus van de muur af, en er zou overleg komen. De volgende morgen om 6:30 werd de muur met één haal van de dragline omvergetrokken. Voorzover de betrouwbaarheid met deze aannemer en Hennekam.

Er kwam een nieuwe winkelwoning op het linker terrein. Nu is het zover dat Hennekam een vergunning heeft gekregen om zijn erf helemaal vol te bouwen.

Hij zou de grens moeten aanhouden in het hart van de mandelige muur (waarvan nu nog de fundering aanwezig is - en zeker spoedig zal worden verwijderd door Hennekam. Maar in plaats daarvan heeft hij ongemerkt een stuk van het penant, waaraan de poort hangt, laten verwijderen - eigendom van den Arend dus.

 

Hier (linker foto - vanaf de tuinzijde genomen) is de mandelige muur, inclusief het gedeelte dat mandelig geworden was, verwijderd. De nieuwe grens is ontstaan. Op de rechter foto een staaltje van Hennekam's handelen - bakstenen voor zijn nieuwbouw geplaatst voor de atelierdeur van Lucien den Arend.

Deze nieuwbouw werd gefinancierd met subsidie voor woningverbetering hetgeen twee a drie maal het bedrag werd dat anderen, die wel hun woning verbeterden, van de gemeente ontvingen.

 


home    aanleiding    Schuitenwal    gezin wordt uit eigen woning gezet    omroep bijdrage    other links    ZwijndrechtEtc    ramen dichtgemetseld    landjepik in Zwijndrecht

see the sculpture of the Finnish sculptor Lucien den Arend
in POAM Sculpture Park

 

Google
 

 

 

 e-mail lucien*at*denarend.com

this site was developed by ZomerlustDesign
in cooperation with DutchDeltaDesign
Penttilä
Seppäläntie 860  51200 Kangasniemi  Finland
+358 (0)15 684784